netböcüqü webmaster
Mesaj Sayısı : 199 Yaş : 33 Kayıt tarihi : 10/06/08
| Konu: Adım Adım HTML Dersleri-Site Yapımı Salı Haz. 17, 2008 2:20 pm | |
| Tasarımın Temelleri Internet'te sörf yapmakla yetinmeyin. Bir Web sunucusunda yer edinme ve kendi Web sayfalarınızı tasarlama şansınız var. İşte bu işin sırları..
Bir Web sayfası tasarlamanın yolu HTML dilini bilmekten geçiyor. Elbette Microsoft'un Ofis programları için geliştirdiği Internet Asistanları, Web sayfası tasarlamak için onlarca pratik program var, ancak HTML kodlarını bilmiyorsanız, herhangi bir tasarım problemi ile karşılaşınca takılıp kalabilirsiniz. Tabii, Java, Java , ActiveX, PERL gibi ileri seviye Web programcılığına yönelik araçlar da var.
Bu sayfalarda temelden başlayarak hepsi hakkında bilgiler vereceğiz. Bunların arasında grafik tasarımlarınızı verimli ve etkin bir biçimde yapmanızı, sayfalarınıza erişim hızınızı yükseltmek için grafikleri küçültmenizi sağlayacak püf noktaları da olacak. HTML kodlarına ve diğer teknik detaylara girmeden önce, Internet üzerinde bir Web sayfası nasıl edineceğinizi anlatarak yazımıza başlamak istiyoruz.
WEB'DE NASIL YER ALIRIM? İNSANIN dünyada bir mekanı ve World Wide Web'de benim diyeceği, küçük de olsa bir alanı olmalı. Bunu sağlamak için iki seçeneğiniz var. Bunlardan birincisi başka birine (muhtemelen bir ISS'ye ait) Web sunucusundan belirli bir sabit disk alanı kiralamak. Türkiye'deki servis sağlayıcılar bu tür hizmetler veriyor. Hatta bazı ISS'lerde Internet hesabı açtırdığınızda size küçük de olsa ücretsiz bir Web sayfası alanı sağlıyorlar. Ama hazırlayacağınız Web sayfalarını ticari amaçlarla kullanacaksanız, örneğin firmanızın ürünlerini Web sayfalarınızda tanıtmak ve pazarlamak istiyorsanız belirli bir ücret ödemek zorundasınız.
İkinci seçenek yine genelde firmalara yönelik. Yani, Türk Telekom'a başvurup bir kiralık hat (leased line) aracılığı ile Web sayfalarınızı kendi Web sunucunuz üzerinden yayınlamak veya Web sunucunuzu bir ISS'ye yerleştirip buradan yayın yapmak. Kuşkusuz bu seçenekler içinde bir ISS'nin sunucusundan - kiraladığınız yerin MB cinsinden büyüklüğüne göre ücret ödeyerek - yer kiralamak en ucuzu. Bunun karşılığında Web sayfalarınıza karşılık gelecek bir Web adresi (URL) ediniyorsunuz. Bu adres ISS'nizin ismi ile başlayıp kendi sitenizin ismi ile devam edebileceği gibi (örneğin http://www.wardom.org/benimsitem), ISS'nizle yaptığınız anlaşmaya göre tamamen kendi verdiğiniz isim de olabilir
(örneğin http://www.benimsitem.com.tr).
Elbette ISS'ler belirli bir ücret karşılığı Web sayfalarınızı tasarlayabilirler, ancak burada amacımız kendi Web sayfalarınızı tasarlamayı öğretmek olduğuna göre sayfalarınızı kendinizin tasarlayacağınızı ve ISS'nizin sunucusuna yaptığınız anlaşmaya göre belirli zamanlarda modem ile ' upload' edeceğinizi varsayıyoruz. Buraya kadar ticari anlamda bir Web sitesi kurmak için neler yapabileceğinizi açıkladık, ancak yazımız daha çok amatörlere yönelik olduğu için size ücretsiz alternatiflerden haberdar etmek de boynumuzun borcu. Türkiye'de bazı ISS'lerin Internet erişimi için hesap açtırdığınızda size ücretsiz bir Web sayfası alanı sağladıklarını söylemiştik. Yurtdışında hesabı olsun olmasın herkese Web sayfalarını yayınlamak için ücretsiz belirli bir alan açan ISS'ler de var.
Örneğin ABD'de faaliyet gösteren Geocities (http://www.geocities.com/homestead/) herkese 2MB'lık bir Web sayfası alanı açıyor. Internet'te sörf yaparken kuşkusuz bu tür başka promosyonlarla da karşılaşabilirsiniz. Hazırladığınız sayfaları bir FTP client programı ile (örneğin ws_ftp) bu sitelere ' upload' edebiliyorsunuz. Yine de bu hizmetin sürekliliği konusunda emin olamazsınız. Bu yüzden Web sunucusunda yer açan bir ISS bulmanızı öneririz.
WEB SAYFASI TASARIMIN TEMELLERİ EVET, nihayet bir Web sunucusunda kendinize ait bir alan elde ettiniz ve Web aracılığı ile başkalarına söyleyecek çok şeyiniz var. Peki bir Web sayfasını tasarlamaya nereden başlamalı? Öğrenmeniz gereken temel dilin HTML (Hypertext Mark-up Language) olduğunu belirtmiştik. Bu dil aslında, normal metni, hypertext adı verilen ve web browser'larla görüntülenmeye uygun metin haline dönüştüren bir kodlar silsilesi. Diğer bir deyişle HTML, basit bir belgeyi alıp içine bu belgenin sayfa düzeni ve metin biçimleri ile ilgili bilgiler yerleştirmenin ve bu belgeyi diğer metin (ve/veya grafik) içerikli belgelerle ilişkilendirmenin yoludur. | |
|